High Rise Design Centers on Outdoor Living

MIAMI, FL— Light and dark, seamless transitions, the contrast of voids and solids: these are the concepts that shaped the kitchen, bath and outdoor spaces of a 6,000-sq.-ft. seaside penthouse in Miami, FL.

The designer for the project, Jennifer Post, set the focus for the design: create a minimalist space that was seamless and open.

“There is an incredible juxtaposition of voids and solids,” comments Walid Wahab, president of Miami-based Wahab Construction, who headed the project and worked with Post. “[We used] interior glazing, which created a fluidity of vistas throughout the interior and out to the exterior and the spectacular ocean and city views.”

The project was a full interior build-out of three penthouse units and a rooftop that functions as guest quarters above the main living area. Wahab and his team were responsible for the composition of the entire home.

Post created a coherent design plan using the color white as a starting point to create a blank canvas on which to highlight the views from the floor-to-ceiling windows. This includes white Thasos stone slabs for the flooring throughout.

Outdoor Focus

Outdoor living spaces are hot, and the Floridian location enabled the design team to create one that would allow users to take full advantage of the beautiful weather. Wahab and Post sought to create a rooftop deck that would be an exterior extension of the resident’s penthouse located below.

The 7,500-sq.-ft. exterior space features a cooking area with appliances from Viking and Electri-Chef. A dining table with seating for 10 is adjacent to the cooking space.

Also featured on the roof deck is a powder room that continues the white aesthetic, with red-orange glass tiles working as a contrast. A floating orange countertop straddles the width of the design. Two floor-to-ceiling mirrors give it a grand feel. Sleek fixtures from Duravit, Dornbracht and Kohler complete the look.

Post also created an outdoor showering area with two rainshower heads that spring from a custom-designed obelisk-shaped element.

Whiter Shade of Pale

Wahab utilized Poliform Varena of Italy for the crystal white kitchen cabinets. Post’s reflective surfaces elsewhere in the home influenced the high-gloss cabinetry selection.

“Her goal for the kitchen was to create a raised space that, although open to the dining and living rooms, was defined by its elevated height, as well as being a freestanding geometric room that clearly defines the other areas around it,” says Wahab.

The focal point of that design is the pop of crisp aqua tones in the backsplash.

Wahab continues: “The next focal point becomes the stretch counter that defines one end of the kitchen.” The countertop is a Corian custom piece.

Post also designed several baths for the home, including a master bath with dual multi-head shower areas, an integrated soaking tub with a custom surround and custom floating vanities.

For more about this project, click here.

More Project Spotlight

Loading