Room Addition > $100,000

Gold

and

Judges’ Vision Award

CG&S Design-Build, Austin, Texas

 

The 1950s home was constructed almost entirely of concrete, and a second-floor addition that included a master suite and a generously sized rooftop deck with outdoor fireplace, presented a structural challenge. The existing structure had to be x-rayed in order to determine the location and spacing of steel reinforcing.

 

The home earned a 5 Star rating on the Austin Energy Green Building (AEGB) Rating System. It features passive solar design, energy efficient construction and healthful interiors, while maintaining a high level of design.

 

The new upper level is connected to the first floor by a two-story stair tower, inserted where a section of the original concrete roof was carefully cut away. The massing of the second floor turns its back to the west and opens up to the eastern breezes and city views. The inverted butterfly roof not only is in keeping with the 1950s aesthetic of the home but facilitates rainwater collection. The broad roof overhang protects the wide bank of operable doors and windows on the east façade and shades the roof deck.

 

Matching finishes from an earlier renovation, cabinetry in the upstairs addition echoes the stained walnut downstairs, as does the medium-density fiberboard paneled wall in the new stair tower. Other materials include bamboo floor and stair treads, concrete stucco behind the bed, an organic-shaped cast-concrete stair landing, blended vertical glass tile in the bath, and both clear and etched glass panels.

 

Silver

Home ReBuilders, Atlanta, Ga.

 

The owner insisted the addition to this Atlanta home was not to add volume to the front of the home or change the roof ridgeline. Included in the new second-floor plan is a new master suite and sitting room, a child’s room and a guest room. A second bath is shared by the two bedrooms, and a walk-in laundry room was added. All exposed metals on the front and back are copper, which adds to the home’s curb appeal. Products were specified with sustainability and energy efficiency in mind.

 

Bronze

Jackson & LeRoy Remodeling, Salt Lake City, Utah

 

The owners of this ski home wanted to improve the open space in their home for entertaining. To accomplish this, an addition was built in the heart of the home, and every detail was designed to create a functional gathering place that took full advantage of the home’s mountain setting. Wood windows, rough-sawn timbers and earth-tone colors create a rustic yet compelling addition that fits seamlessly into the original design of the home. Detailing in trim, tongue-and-groove ceilings, timber ceiling treatments and rustic wood floors ties the existing home and new addition together.

 

 

Bronze

Normandy Builders, Hinsdale, Ill.

 

The main goal was to add living space on the first and second levels and blend it with a traditional Tudor-style home in a Chicago suburb. Careful consideration of scale and proportion were paramount in keeping the project true to the home’s original compartmentalized design. Critical to the seamlessness of the project was matching external details such as the steep cedar shake rooflines, clay tile chimney caps, smooth stucco, cedar trim and copper gutters and downspouts.

 

 

Loading