Showhouse Promotes Sustainability and Luxury

SAGAPONACK, NY— The word “farmhouse” most often conjures up images of a cozy house, complete with wraparound porch, surrounded by lush green acreage. However, a farmhouse in the Hamptons – New York’s famed community located on the south fork of Long Island – is a bit removed from that idea.

In fact, the 1860 Sagaponack farmhouse that was chosen by Hamptons Cottages & Gardens (HC&G) magazine to serve as its latest Idea House is a 6,300-sq.-ft. home. While the original home, formerly owned by From Here to Eternity author James Jones, was comprised of 3,000 square feet of farmhouse standards, the new 3,300-sq.-ft. addition added a modern flair.

Each Idea House presented by HC&G showcases the latest in eco-friendly building and luxury design techniques in a luxury setting. The home showcased this year is a true representation of that idea.

“When people visit the Idea House, they’re not just walking through pretty rooms,” comments Kyle Timothy Blood of Kyle Timothy Home LLC, located in New York, NY and East Hampton, NY. “They’re walking through a home from which they can take away ideas for their own homes.”

Blood, who acted as the HC&G Idea House design director for the entire home, chose the color palette for the home to create flow. “The family concept for the home was a fortyish couple with twins who had inherited the property and wanted to keep the old farmhouse but expand it with a more modern addition,” he offers. “And, of course, they wanted to build as green as possible.”

While being green was important to the construction and overall design of the home, those involved in the project had to also consider the upscale area and the needs of the clients. “People in the Hamptons like their conveniences,” stresses Blood. “And being green doesn’t mean you have to be crunchy granola. You can still have your luxuries.”

And the kitchen in this home is filled with those luxuries, including streamlined cabinets from Boffi and state-of-the-art appliances from Gaggenau. Located in the new addition just off of the original portion of the home, the kitchen was open to an expansive space that included a casual dining area and family room enclosed in glass. A large patio was adjacent.

Blood worked on the kitchen with several people, notably HC&G editorial director Barbara Dixon, project manager Flavio Espinoza, Boffi Kitchen’s Antonio Marinoni and Vanessa Trost of Gaggenau.

While the design is modern and upscale, there are distinctive touches that nod to the original farmhouse design. For example, a small prep area in the kitchen is set against the home’s original outer wall. That wall is covered in cedar shingles that are based on those used on the original home. Staghorn ferns are mounted to the shingles to play up the green aspect and bring the outdoors in.

The Warmth of Wood

Along the back wall behind the island, a small wall of glass yields to a long stretch of 7'-tall walnut wood-paneled cabinets with metal pulls from Boffi’s LT Kitchen system. Four of the cabinets serve as pantries, while another four conceal two 24" refrigerators, a 24" freezer and a 24" wine storage unit with a 100-plus-bottle capacity – all from Gaggenau.

“We chose to conceal the refrigerator columns behind the wood cabinet finish because we wanted the wood to soften the harshness of the concrete floor,” explains Blood. “We also didn’t want to use the white finish that is seen on the island, because we didn’t want a wall of white, which might resemble a bathroom. Because the wall opposite the cabinets looks right out onto the lawn and it’s so green and luscious, we wanted to bring the outside in.”

On the same wall, two stainless steel-behind-glass Gaggenau 30" wall ovens – one convection only and the other a combination steam convection oven – provide function with contemporary styling.

“This kitchen employs the Gaggenau system, which proposes that, between the convection and the steam and the regular heat oven, you don’t need a microwave oven,” comments Blood. “Between the two ovens and the Gaggenau cooktop in the island, the system will accomplish anything a microwave would.”

In Preparation

Across from the wall of wood cabinets, a sleekly styled island acts as a prep and staging area for the open space. The 13'-long island – which is also comprised of Boffi’s LT Kitchen system, this time in white matte lacquer – serves as a boundary between the kitchen proper and the informal dining and living area beyond.

Topping the island is IceStone, an environmentally friendly surface that is made from recycled glass and concrete and is VOC-free. An undermount stainless steel sink is teamed with the Eve faucet from KWC America, which features an LED light at the spray head.

Also featured is a Gaggenau 36" five-burner gas cooktop, which has a total rating of 60,000 BTUs. An undercounter ventilation system eliminates the need for an overhead hood and allows for an open view into the adjoining casual dining space and outdoor dining terrace.

“The standing surround hood remains stationary and stands about 12" above the countertop. It has a little shelf for salt and pepper and whatnot, and acts as a backsplash so you don’t see it from the front of the island. But, it’s the first vent hood of this kind that is strong enough for that level of BTUs from the cooktop,” offers Blood.

Beneath the counter area is a Gaggenau dishwasher and an ample amount of storage. There are doors on both sides of the island, including in the seating area, which are hidden behind a mix-and-match collection of vintage wooden barstools.

Green Touches

Continuing beyond the kitchen space, the casual dining area features a 10' dining table made from chunks of timber recovered from a building site. The table is surrounded by Windsor chairs rescued from the set of Law & Order that have been finished in a water-based, low-VOC, vivid persimmon lacquer. Five of those chairs are carried into the kitchen, where they have been placed on top of the wall of cabinets and add a burst of color to the neutral space.

A radiant-heated concrete floor made from recycled aggregates and recycled sheetrock, flooring and tiles is featured throughout the lower level of the new addition.

For more about this project, click here.

More Project Spotlight

Loading