Historic Renovation

Gold Winner
Otogawa-Anschel Design-Build,
Minnesota, Minn.

Silver Winner:
Agape Construction Company Kirkwood, Mo.

Bronze Winner:
Doug Walter Architects, Denver, Co.

Honorable Mention:
GC/a Architecture
Arlington, Va.

If all the remodeling design categories, historic restoration may be the most challenging as well as the most thankless. If the designer and remodeler do their jobs correctly, the spaces will look and feel like they did when the house was originally built. In this case, a perennial Master Design Award winner, Otogawa-Anschel Design-Build LLC wins a gold award for painstakingly restoring a 2,392 sq. ft. 1912 two-story Tudor in Minneapolis.

Every room in the house was renovated and restored and some important changes were made to bring the home up to date. For example, more storage space was added to the master bedroom and the master bath. Additionally, a front stairway was removed to make way for brighter more useful front entry. Lastly, a gallery was created to display and store artwork. But like a lot of homes built in the early part of the last century, much of the excellent wood trim and interior doors had been painted and repainted to the point of almost no return.

But for this home there was a return. All of its doors, casings and crown throughout the home were stripped and refinished, requiring extensive labor. The baseboard and picture rail were damaged in some spots, so all of it was torn out and remilled. Additionally, new mantels were designed along with new corbels that were mounted in each entry to great affect. A specially mixed stain gave a rich honey-brown color without making the home too dark.

And there were other significant period touches: all of the electrical switches were restored to the pearl-tipped, push-button style that came with the original house. Also, paint was removed from numerous built in storage areas, like the linen closet on the second floor and fitted with nickel pulls and handles. Light fixtures were a blend of old and new reproductions of the original.

The new gallery was placed at the top of the stairs on the second floor of the home. To create a more open space a storage room and laundry closet were removed. Wainscoting beneath the gallery wall hide a series of shelves for flat files namely for safely storing prints and other artwork. A small wet bar was added at the end of the gallery to provide refreshments for visitors or for the master suite.

SILVER: Agape Construction Company
Kirkwood, Mo.

BRONZE: Doug Walter Architects
Denver, Co.

Loading